9.1.2013

Mauri Kunnas - PiitlesBeatleseista ja heidän tiestään kohden mainetta ja mammonaa on kirjoitettu läjäpäin kirjoja ja muutamia sarjakuvaversioitakin.
Verraton kuvakirjailija Mauri Kunnas on luonut pop-musiikin suurimman legendan alkutaipaleesta oman sarjakuvaversionsa, jota lukee mielellään vaikka yhtyeen historia olisi jo ennestään tuttua. Kunnas nimittäin säveltelee tapahtumiin vinkeitä pikkurönsyjä ja käsittelee aihetta muutenkin omalla, vapaalla ja lempeän humoristisella tavallaan. Tyyli ja meno on tuttua miehen  Nyrok City-sarjakuvista, joka ihastutti (vihastutti?) ja huvitti Intron, Helpin ja Suosikin lukijoita 1970 ja 1980-luvuilla.

Tarina alkaa poikien lapsuudesta ja kertoo miten 50-luvun ilmiö skiffle johdatti nuoret sällit musiikin ihmemaailmaan, soiton opetteluun ja bändiyritelmiin, ja lopulta kovan harjoittelun ja Hampurin hikisten klubien kautta kohti vuoden 1962 Love me don levytystä. Siihen, maineen porteille sarjakuva päättyy.

Tarinan keulahahmoksi nousee itseoikeutetusti joukon särmikkäin ja kahjoin heppu John Lennon. Myös muutamat sivuhenkilöt, kuten Brian Epstein tai Johnin ärhäkkä Mimi-täti ovat herkullisesti luonnosteltuja.

Olisi hauska tietää mitä edesmenneet tai yhä elävät beatlet itse tästä historiannäkemyksestä olisivat ajatelleet. Voisin kuvitella että Kunnaksen viisto huumori olisi iskenyt täysillä ainakin Lennon-vainaan anarkistiseen huumorintajuun ja aika velmujahan yhtyeen muutkin jäsenet olivat ainakin silloin muinaisella 1960-luvulla.

Kouluarvosana: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti